_5D_9356 (1).jpg

Fysioterapi bekkenbunn

25 % av norske kvinner har stressinkontinens, og så mye som 20 % opplever smerter under samleie. Likevel tar det i gjennomsnitt syv år før kvinner søker hjelp for disse problemene, og mange vet ikke at det finnes god og effektiv hjelp å få. 

Problemer relatert til bekkenbunnen kan utarte seg på ulike måter, og det rammer toppidrettsutøvere, unge kvinner, voksne kvinner, og kvinner i graviditet og etter fødsel. Ta tak i dag, ikke la dine problemer fra underlivet sette begrensinger i hverdagen lenger. 

Mona Rygvold Reppe og Simone Anzjøn Holbø er våre fysioterapeuter med spesialkompetanse på bekkenbunnen. 

Les mer om Mona og Simone

Hva behandler bekkenbunnsfysioterapeutene?

 • Inkontinens (også kalt lekkasjer. Både stress-, urge-, blandings- og analinkontinens)
 • Underlivsprolaps (også kalt fremfall. Har du kjent på en tyngdefølelse eller åpenhet nedentil kan dette være årsaken)
 • Smerteproblematikk som vulvodyni, vagnisme, og vestibulitt
 • Etterkontroll fødsel med jordmor og fysioterapeut

Timebooking

Dette skjemaet er kun en forespørsel. Du vil bli kontaktet av oss innen kort tid. Vi er også tilgjengelig på telefon 73 91 21 00, eller du kan bruke online booking.

Hvordan foregår en undersøkelse av bekkenbunnen hos fysioterapeut? 

Undersøkelsen starter med en god samtale og nødvendig informasjon om problematikken. Deretter gjøres ofte en vaginal undersøkelse. Undersøkelsen ligner litt på den du gjør hos gynekologen, men den er aldri smertefull og vi bruker ikke instrumenter slik gynekologen gjør. Undersøkelsen har som mål å kartlegge din tilstand og alvorlighetsgrad, slik at korrekt diagnose kan settes, og behandlingen kan planlegges og tilpasses deg ut ifra dette. 

I noen tilfeller kan det være nødvendig å utsette undersøkelsen dersom du har store smerter eller selv ønsker dette, det er ikke noe problem. Menstruasjon eller graviditet er ingen begrensing for å få gjort en god undersøkelse. Etter fødsel venter vi seks uker før det kan tas en vaginal undersøkelse. 

Hvilke resulater kan jeg forvente? 

Det avhenger av hvilken problematikk du har, samt egeninnsats og mulighet til å gjøre en endring hjemme. Forskningen viser at du må jobbe fokusert over en periode på tre til seks måneder for å få optimale resultater. I denne perioden kan de aller fleste gjøre det meste av behandlingen selv hjemme. 

På House of Femme har vi et eget bekkenbunnsteam bestående av fysioterapeutene, gynekolog og psykolog da disse problemene av og til kan være sammensatt. Det gjør at vi kan enklere kan samarbeide i behandlingen av din problematikk, fordi du fortjener å være fri fra lekkasje og nyte samleie. 

Visste du at din helseforsikring kan benyttes hos House of Femme? 

Stadig flere bedrifter velger å tegne helse-/behandlingsforsikring for sine ansatte. Dette sikrer rask undersøkelse og riktig behandling ved sykdom eller skade, noe som kommer både de ansatte og bedriften til gode.

Helseforsikringen dekker undersøkelse og behandling hos kiropraktor, fysioterapeut eller legespesialist. Den dekker også billeddiagnostisk utredning (MR, røntgen CT og ultralyd) dersom dette er nødvendig.

House of Femme har et godt samarbeid med alle de store aktørene som leverer denne type forsikring.

 • Falck Helse
 • Nordic Netcare (Vertikal Helse)
 • Storebrand
 • Fremtind

Trenger jeg henvisning? 

Hos oss trenger du ikke henvisning, og du slipper også ventetiden da House of Femme er privat. 

Har du spørsmål eller lurer om dette kan være noe for deg? Ta kontakt med oss på kontakt@houseoffemme.no eller tlf: 73 91 21 00. 

Prisliste

Bekkenbunnstrening

Bekkenbunnsøvelser er lite tidkrevende og kan gjennomføres når som helst og hvor som helst. Har du en sterk bekkenbunn, øker sannsynligheten for at du slipper en hel rekke plager. 

Det er viktig å skille mellom bekkenbunnsmusklene og bekkenmusklene. Når vi snakker om bekkenbunnen, snakker vi om underlivet. Bekkenmusklene er muskler i setet, på siden av og foran på hoften, mens bekkenbunnen er et skålformet, fingertykt muskellag som danner «gulvet» i kroppen og bærer vekten av indre organer i bekkenhulen (urinblære, livmor og tarm).

Endetarm, skjede og urinrør passerer gjennom de ulike lagene i underlivet. Åpningene i bekkenbunnen er forsterket med ring- og slyngemuskler som strammer seg når du trenger det, og slapper av ved avføring og vannlating. Se for deg bekkenbunnen som en stram, elastisk trampoline som duver i takt med kroppen når du beveger deg. Når det innvendige trykket i magen øker, som når du hoster eller nyser, strammer den seg ekstra. Det samme skjer ved støtbelastende aktiviteter som for eksempel løping.

Svake bekkenbunnsmuskler kan føre til:

 • Urinlekkasje, spesielt ved fysisk aktivitet, host og nys
 • Lekkasje av luft fra skjede
 • Lekkasje av luft eller avføring fra endetarmsåpning
 • Smerter i rygg og/eller mage
 • Fremfall av skjedevegger eller livmor
 • Smertetilstander i bekkenbunnen
 • Nedsatt evne til aktiv bruk av bekkenbunnen under samleie (sexmuskelen)

Det er godt dokumentert at styrketrening av bekkenbunnsmusklene kan forebygge og behandle urinlekkasje (inkontinens). At du blir for stram av å trene disse musklene i graviditeten, er en gammel myte. Denne treningen har ingen negativ effekt på fødselen, snarere tvert imot. Treningen gjør bekkenbunnen smidigere og gir deg bedre kontroll. Studier viser at fødekvinner som har trent bekkenbunnen i svangerskapet, er mindre utsatt for underlivsskader under fødsel.

Urinlekkasjer

Graviditet og vaginal fødsel gir økende trykk ned mot og strekk av bekkenbunnen. Og overgangsalder gir en endring i hormonsammensetningen som påvirker tykkelsen på veggene i bekkenbunnen. Mer enn hver fjerde kvinne sliter med urinlekkasje, (og problemet blir større under graviditeten). Ved korrekt trening av bekkenbunnen reduseres risikoen for lekkasje både under graviditeten, etter fødselen og i overgangsalder. Noen smålekkasjer er likevel helt normalt i graviditeten og første ukene etter fødsel. 

Hvor mye skal jeg trene?

Opplever du lekkasjer, skal du trene en økt daglig. Er det kun forebyggende trening eller vedlkehold holder det med to til tre ganger i uken, og det er nok å knipe tre sett à ti repetisjoner. Det er med andre ord unnagjort i en fei.

Holdetiden avhenger av hvor lenge du klarer å holde et godt knip. Prøv deg litt frem. Start med en holdetid på ca. tre sekunder og øk opp mot maksimalt ti sekunder etter hvert som du blir sterkere. Fordi kvaliteten på knipet er avgjørende for resultatet, er det viktig at du holder fullt fokus på treningen det lille øyeblikket den foregår. Målet er å komme så nær maksimal sammentrekning som mulig i hvert forsøk. Vi lover deg du vil takke deg selv for innsatsen senere.

Tre metoder for å finne bekkenbunnsmusklene:

Aktiver bekkenbunnens hovedmuskel ved å snurpe endetarmsåpningen godt igjen, akkurat som om du skal holde på mye luft.

Stopp strålen når du er nesten ferdig med å tisse. NB! Dette er en test, ikke trening.

Plasser to fingre lett på perineum (mellom endetarm og skjede), og kjenn at trykket letter litt fra fingrene når du kniper åpningene godt igjen og løfter innover i kroppen.

Psst! Ved å trene bekkenbunnsmusklene aktiverer du samtidig den dype og stabiliserende magemuskulaturen – ikke mye, men nok til at det har en effekt. Er ikke det en fantastisk bonus? Du kan med fordel snike inn litt bekkenbunnstrening i hverdagen. Knip før du løfter tungt, og pass på at du holder knipet gjennom hele løftet.

Unngå å:

 • Stramme sete- og lårmusklene for mye.
 • Presse nedover i stedet for å trekke inn i kroppen, noe som faktisk svekker musklene snarere enn å styrke dem! På engelsk kalles dette chest gripping, og det handler rett og slett om at du strammer for hardt i magemusklene, slik at indre organer presses nedover og gir økt trykk ned mot bekkenbunnen. Et slikt knipemønster skyldes gjerne at du ikke finner riktige muskler, at du bruker feil teknikk eller holder for lenge.
 • Holde pusten gjennom hele økten.

_5D_4416 (1).jpg

_AOE0160-Edit (1).jpg

_AOE0382-Edit.jpg

shutterstock_507823099 (2).jpg

_AOE9889-Edit (1) (1).jpg

Michelle (33): "Ved å bruke musklene i bekkenbunnen aktivt under samleie kunne jeg plutselig bidra på en ny måte. Det ga meg mer lyst og økt nytelse."

En liten kuriositet:

Det er dokumentert at bekkenbunnstrening er en svært effektiv behandling av urinlekkasje. Det gjelder forresten alle, ikke bare gravide eller nybakte mødre. Etter tre måneder med jevn, tilpasset trening merker de aller fleste en stor forbedring.